Презентация на тему: Задачі на рух за течією та проти течії річки”

„Задачі на рух за течією та проти течії річки”
Підготовча робота
„Задачі на рух за течією та проти течії річки”
Ознайомлення
„Задачі на рух за течією та проти течії річки”
„Задачі на рух за течією та проти течії річки”
„Задачі на рух за течією та проти течії річки”
Формування уміння розв ’ язувати задачі на одночасний рух в різних напрямках
„Задачі на рух за течією та проти течії річки”
„Задачі на рух за течією та проти течії річки”
1/10
Средняя оценка: 4.7/5 (всего оценок: 55)
Код скопирован в буфер обмена
Скачать (152 Кб)
1

Первый слайд презентации: Задачі на рух за течією та проти течії річки”

Изображение слайда
2

Слайд 2: Підготовча робота

Изображение слайда
3

Слайд 3

При русі катера за течією річки, течія ніби підштовхує катер і його швидкість збільшується на швидкість течії; При русі проти течії річки, течія заважає руху катера, його швидкість зменшується на швидкість течії. V за течією = V власна + V течії V власна V течії V проти течії = V власна - V течії V власна V течії

Изображение слайда
4

Слайд 4: Ознайомлення

Изображение слайда
5

Слайд 5

Відстань між двома пристанями по річці 180 км. За який час катер пройде цю відстань туди й назад, якщо швидкість катера в стоячій воді 15, а швидкість течії річки 3 ? V власна = 15 V течії = 3 180 км t = ? год V власна = 15 V течії = 3 180 км t = ? год 180 км

Изображение слайда
6

Слайд 6

Отже, можна цю задачу розбити на дві частини: 1) у першій частині розглянути рух катера за течією річки; 2 ) у другій частині розглянути рух катера проти течії річки, відповісти на запитання задачі. Висновки: 1) Під час руху катера за течією річки течія ніби підштовхує катер, і його швидкість збільшується на швидкість течії. 2) Під час руху проти течії річки, течія заважає руху катера, його швидкість зменшується на швидкість течії.

Изображение слайда
7

Слайд 7

? ? ? 2) 180 ? 15 3 1) 5) : + + 180 4) ? : 15 3 _ 3) Відстань між двома пристанями по річці 180 км. За який час катер пройде цю відстань туди й назад, якщо швидкість катера в стоячій воді 15, а швидкість течії річки 3 ? Розв ’ язання : 1) 15 + 3 = 18 ( ) - швидкість руху катера за течією; 2) 180 : 18 = 10 ( год ) - час руху катера за течією; 3) 15 - 3 = 12 ( ) - швидкість руху катера проти течії; 4) 180 : 12 = 15 ( год ) - час руху катера проти течії; 5) 10 + 15 = 25 ( год ) - загальний час руху катера за течією та проти течії річки. Відповідь: 25 годин потрібно катеру, щоб подолати відстань туди і назад.

Изображение слайда
8

Слайд 8: Формування уміння розв ’ язувати задачі на одночасний рух в різних напрямках

Изображение слайда
9

Слайд 9

По озеру човен пройшов за 20 хв 8 км, а коли ввійшов у річку, то за 2 год пройшов 42 км. Знайди швидкість течії річки (мотор працював увесь час однаково.) V власна = ? V течії = ? 42 км t = 2 год 8 км t = 20 хв V власна 8 км = 8000 м; 42 км = 42000 м; 2 год = 120 хв.

Изображение слайда
10

Последний слайд презентации: Задачі на рух за течією та проти течії річки”

По озеру човен пройшов за 20 хв 8 км, а коли ввійшов у річку, то за 2 год пройшов 42 км. Знайди швидкість течії річки (мотор працював увесь час однаково.) 8 км = 8000 м; 42 км = 42000 м; 2 год = 120 хв. Розв’язання: 1) 8000 : 20 = 200 ( ) – швидкість човна по озеру, власна швидкість човна; 2) 42000 : 120 = 350 ( ) – швидкість човна за течією річки; 3) 350 – 200 = 150 ( ) – швидкість течії річки. Відповідь: швидкість течії річки 150. ? ? ? 42000 120 3) : : 8000 1) 20 : 2)

Изображение слайда